poniedziałek, 15 maja 2017

KASZA BULGUR Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI/ 4-6  porcji
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ¹⁄₂ cukinii
  • ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
WYKONANIE
  • KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając przez około 1 minutę. Dodajemy masło i smażymy kolejne 2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 5-7 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy kaszę do przestudzenia. Zimną lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę ), wkładamy do miski lub rondelka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1-2 minuty, wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy starty na tarce czosnek, cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy około 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i  zagęści. Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki i bazlią. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku np. sosem sojowym lub szczyptą chili w proszku.
  • Dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub przekładamy do salaterki i gdy przestygnie chłodzimy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz