Cześć!
Pewnie czytając coś o kuchni zastanawiałeś się czym są Crêpe, galettes, pancakes no i czym się różnią od tradycyjnych naleśników? Taak? Już służymy pomocą!
Crêpe – rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej podawanego z nadzieniem. Słowo określające crêpe jest francuskiego pochodzenia lub wywodzi się z łaciny crispa, co oznacza "zrolowany", "zwinięty". To właśnie te naleśniki najczęściej je się w polskich domach.
Gallettes najczęściej wykonywane są z ciasta GRYCZANEGO bądź PSZENNEGO. Cechuje je inny sposób zawijania (jak na obrazku) i wytrawny farsz.
Jedno jest pewne - na pewno wiesz czym są pancakes - dokładnie, klasyczne, grube amerykańskie naleśniki. Podawane z masłem i syropem klonowym, a w Kanadzie dodatkowo z bekonem.
W kolejnym poście przepis na pancakes - bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz