poniedziałek, 20 lutego 2017

PRZEPIS NA GRUBIUTKIE PANCAKES

Składniki

  • 1 i pół - 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 i pół - 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztapiamy, by łatwiej je było połączyć z rozbijaną masą ciasta.
  2. 2. W przygotowanym wcześniej naczyniu mieszamy mleko i jajka.
  3. 3. Dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki i masło, mieszając. Masa powinna być gęsta i jednolita, pozbawiona nieestetycznych grudek.
  4. a) Opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub wanilinowego, a trzcinową słodycz zastąpić cukrem białym (w tych samych proporcjach), lub miodem kwiatowym.
  5. 4. Na teflonowej patelni roztapiamy odrobinę masła- pierwszy placuszek lubi chłonąć oleistą wilgoć, pozostałe zadowolą się spokojnie"resztkami". Ogień zmniejszamy- zbyt intensywny może przypalać ciasto.
  6. 5. Placuszki o średnicy 10-15 cm, formujemy na rozgrzanej powierzchni, powoli rozlewając masę. Jedną stronę przypiekamy do momentu pojawienia się na wierzchu pęcherzyków powietrza. Przekręcamy, podsmażamy ok. 30-60-90 sekund- w zależności od grubości i wielkości placuszka.
  7. Do formowania możemy użyć silikonowych foremek, które nadadzą przyjemnych i wyjątkowych kształtów daniu- serduszka, gwiazdki, idealne kółka, zwierzątka. Czym warsztat pracy bogaty!
Znalezione obrazy dla zapytania PRZEPIS NA PANCAKES

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz