poniedziałek, 17 kwietnia 2017

RYŻ Z IMBIREM

SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 250 g ryżu ugotowanego według tego przepisu.
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry/można pominąć
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru 
WYKONANIE:
Ugotowany ryż odcedzamy na sicie.
Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy z niej skórkę, przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy oliwę i masło. Wsypujemy kurkumę i jeśli używamy curry.
Dodajemy  starty imbir, skórkę i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy ugotowany ryż.
Mieszamy, aż  ryż całkowicie pokryje się przyprawami i uzyska charakterystyczny żółty kolor.

Podajemy na ciepło jako dodatek do ryb czy kurczaka
lub na zimno jako składnik sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz