SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 250 g ryżu ugotowanego według tego przepisu.
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry/można pominąć
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
WYKONANIE:
Ugotowany ryż odcedzamy na sicie.
Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy z niej skórkę, przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy oliwę i masło. Wsypujemy kurkumę i jeśli używamy curry.
Dodajemy starty imbir, skórkę i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy ugotowany ryż.
Mieszamy, aż ryż całkowicie pokryje się przyprawami i uzyska charakterystyczny żółty kolor.
Podajemy na ciepło jako dodatek do ryb czy kurczaka
lub na zimno jako składnik sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz