poniedziałek, 20 marca 2017

SAŁATKA GRECKA PRZEPIS

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
  • 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • listki z pęczka bazylii
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE

  • Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
  • Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
  • Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
  • Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.
Znalezione obrazy dla zapytania salatka grecka przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz