SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 czerstwa bułka pszenna starta na tarce o drobnych oczkach*
- 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
* można zastąpić bułką tartą
DODATKOWO: 1 łyżeczka sezamu krótko uprażonego na suchej patelni
WYKONANIE
- Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze (ok. 7-8 minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych ręcznikach.
- W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli i pieprzu.
- W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju.
- Różyczki kalafiora, przez sitko, oprószamy mąką. Zanurzamy w jajku i kilkakrotnie obracamy. Przekładamy na talerz z bułką tartą i dokładnie obtaczamy w panierce.
- Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy po kilka różyczek kalafiora i smażymy, aż się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, regulujemy wielkość płomienia. Usmażony kalafior wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Smażymy kolejną porcję.
- Wykładamy na talerz, posypujemy uprażonym sezamem i podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz