PRZEPIS NA GRUBIUTKIE PANCAKES
Składniki
- 1 i pół - 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 i pół - 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
- 1. Masło roztapiamy, by łatwiej je było połączyć z rozbijaną masą ciasta.
- 2. W przygotowanym wcześniej naczyniu mieszamy mleko i jajka.
- 3. Dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki i masło, mieszając. Masa powinna być gęsta i jednolita, pozbawiona nieestetycznych grudek.
- a) Opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub wanilinowego, a trzcinową słodycz zastąpić cukrem białym (w tych samych proporcjach), lub miodem kwiatowym.
- 4. Na teflonowej patelni roztapiamy odrobinę masła- pierwszy placuszek lubi chłonąć oleistą wilgoć, pozostałe zadowolą się spokojnie"resztkami". Ogień zmniejszamy- zbyt intensywny może przypalać ciasto.
- 5. Placuszki o średnicy 10-15 cm, formujemy na rozgrzanej powierzchni, powoli rozlewając masę. Jedną stronę przypiekamy do momentu pojawienia się na wierzchu pęcherzyków powietrza. Przekręcamy, podsmażamy ok. 30-60-90 sekund- w zależności od grubości i wielkości placuszka.
- Do formowania możemy użyć silikonowych foremek, które nadadzą przyjemnych i wyjątkowych kształtów daniu- serduszka, gwiazdki, idealne kółka, zwierzątka. Czym warsztat pracy bogaty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz